http://www.tekultur.se/
                 

Tehus, tesorter och kombinera med mat


[2008-01-13]Skapa med te

Matcha te
Foto: Wikipedia    
Tanken till denna artikel är att inspirera till att skapa med te som smaksättning. På samma sätt som vin matchas till mat och används i matlagning är te den perfekta kryddan för din mat!

Oändliga variationer och nyanser

Att te är en utmärkt dryck i en otalig mängd av variationer är inget nytt för de flesta. Att de flesta sorters te faktiskt har sin härkomst i samma planta, oavsett om det är vitt te, grönt te, gult te, oolong eller svart te vet fler och fler, men för många återstår att finna den otroliga nyanseringen mellan en och samma sorts te.

Allt annat än dessa teer är så kallade örtteer och har inte mer med te att göra än att de är drickbara.

Eftersom teet tar en allt större plats i våra hjärtan så frågade vi oss, vad mer kan man egentligen göra med te?

Te med smaksättning

Att te smaksätts är en ovanlighet i Asien och är bundet till oss i Europa som i århundraden översköljts med lågkvalitativa teer där smaksättningen ger teet dess ansikte.

De ljuvaste av alla teer, och de mest högkvalitativa skall inte blandas med vare sig smaksättning eller mat då du går miste om den vackraste av alla smaker som ett te faktiskt kan smaka. Har du nu inte funnit denna smak, prova att köpa ett riktigt te istället för de billiga alternativen du kan köpa överallt.

Att skapa med te är däremot inte detsamma som att blanda teet med essenser som döljer dess smak, utan syftet är att framhäva en unik smak av blandningen mellan te och mat.

Te som måltidsdryck

Te kan mycket väl användas som en måltidsdryck, även om de mest subtila teerna inte direkt lämpar sig för att blandas med mat, så kan dess något billigare varianter väl och med fördel användas som en god och nyttig måltidsdryck.

Med te som måltidsdryck kan man välja ett något mer smakfullt te, såsom svart te eller ett oolong te, eller ett grönt te med lite mer smak som inte dränks i smaken av mat.

Indiskt svart te till frukost

Även om många i Sverige antagligen förknippar frukosten, scones eller någon form av kaka som den lämpliga maten till te, så är det just för att vi har anammat en del av den engelska kulturen med dess svarta teer där smaken är kraftig nog för att inte översköljas av matens smak.

Kanske är det inte konstigt då England är närmare än Kina, och inget fel i sig. Teets vagga är i Kina och det är inte längre omöjligt att få tag på den hemlighållna vara som endast varit tillägnad adeln och kejsarna.
Studenter hälsar i teceremoni
Foto: Wikipedia    
Alltså det högkvalitativa teet i dess olika skepnader och färgvariationer.

Kina, te och mat

När behovet finns skapas traditionen därefter, och Kina har otroliga traditioner och kultur inte bara kring te, men även kring mat.

Den mest kända delen av kinesisk matkultur är den Kantonesiska. I denna kultur har små dumplings, eller knödlar utvecklats för att åtnjutas tillsammans med te. Dessa knödlar heter Dim Sum och den mer romantiska översättningen är "att beröra hjärtat".

Tehus och Dim Sum

Dim Sum
Foto: Wikipedia    
Traditionen med Dim Sum har sin härkomst i de tehus som uppkommit längs med silkesvägarna, de gamla handelsvägarna i Asien. Tehusen skapade en maträtt som var menad att brukas tillsammans med teet då uthungrade resenärer längs de långa handelsvägarna sökte sin tillflykt till tehusen.

Dim Sum variationerna är oändliga, och består av olika blandningar av kött eller grönsaker i en degmassa. Dessa antingen ångas eller friteras. Dim Sum går idag att avnjutas på de flesta av världens hörn där man finner en större mängd kineser.

Det te som är lämpat att serveras till Dim Sum är antingen Pu-erh med sin starka och speciella smak känd för sin välgörande effekt på matsmältningen eller det mer söta delikata oolong teet, det doftande jasminteet eller ett välsmakande grönt te.

Japan, te och mat

Det finns en matkultur i Japan som går väl med de japanska gröna teerna, och sällan har man väl gått på en sushi restaurang utan att serveras billigt sencha te till. Även om tekulturen i Japan ärvts ifrån Kina har japanerna lyckats skapa något unikt både i smaken av teet, men även i smaken av mat.Att den japanska kulturen bjuder på mycket fascinerande matlagning i samband med te skulle kunna uppta en mycket lång artikel i sig.

Chakaiseki

Chakaiseki är namnet på det lätta mål mat man eventuellt serverar under den japanska teceremonin. Dessa mål var tidigare strikt vegetariska, men kan nu även innehålla fisk och även annat kött. Tillredningen av dessa mål är ofta mycket estetiska med blad och blommor som givetvis går att förtära.
Chakaiseki, kaiseki
Foto: Wikipedia    

Kombinera tesorter med mat

Grönt te passar väl till fisk, både rå och tillagad. Mörkare oolonger passar väl till grillad, något starkare mat och svart te med dess utvecklade smak passar väl till grytor och kötträtter. Även Pu-erh går väl med kötträtter, kyckling och friterad mat.

Att tänka på då man kombinerar är att smaken av maten ska bli en kombination, och inte ta över smaken av teet.

Unika teblandningar

Vissa länder har utvecklat en egen kultur med teblandningar, såsom Marocko med sitt myntate som alltid består av det kinesiska lågkvalitetsteet Gunpowder och dess otroligt väldoftande och välsmakande mynta och mängder med socker. Socker är förövrigt något som genomsyrar stora delar av marockos matkultur.

För att ta de mer unika, men kanske något mer udda blandningarna, så är vardagsdrycken i Tibet bestående av Pu-erh, salt och jaksmör.

Ska man se till den berömda författaren Lu Yu´s åsikt, så är faktiskt salt det enda som te direkt får blandas med.

Te i maten

Te har sitt ursprung i Kinas läkekonst, och under denna tid åt man te. Att te faktiskt smakar relativt gott kan du själv prova med de flesta något mer kvalitativa gröna teer. Att tugga blad ur din nyinköpta Lung Ching påse är lite som att tugga på rostade nötter.

Te har många användningsområden, och nedan kan du finna en länk till recept på laxforell rökt på te.

Matcha te – det japanska tepulvret

För att få fram en genuin tesmak i maträtter används Matcha, som har används i den japanska teceremonin. Detta är malda teblad Gyokuro teet, och ju högre kvalité på teet, desto sötare är smaken.

Du kan använda pulvret att blanda i t.ex. choklad eller glass. Det kanske låter konstigt, men det blir faktiskt riktigt gott.

Mer information om tesorter och matlagning

Laxforell | BBC

Teachef | Teamuse

Vet du en länk som passar in här? Tipsa oss!

- Tekultur -

En del information och bilder är hämtade ur:
Engelska Wikipedian

För att kommentera artikeln om tillagning av te och andra diskussioner om te använd vårt forum: Tekultur Forum

Önskar du använda vår artikel eller delar av vår artikel går detta bra under förutsättning att du sätter oss som referens och länkar till artikeln.Tillbaka till Tekultur

© Tekultur 2007