http://www.tekultur.se/
                 

Darjeeling


[2008-04-26]Darjeeling

Plantage
Foto: Wikipedia      

Darjeeling, teernas champagne

Darjeeling, även kallad för teernas champagne. Det är på höga höjder detta te växer, och det är runt Himalayas bergstrakter.

 

Mer än hälften av all Darjeeling i handeln är falsk

 Det finns inte tillräckligt med kvalitets Darjeeling för att mätta marknaden sägs det, och med kvalité menas inte den Darjeeling som du köper på storhandeln. Det säljs mer än hälften mer Darjeeling än vad som tillverkas, och det falska teet har ofta sin härkomst ifrån andra håll och av lägre kvalité runtom i Indien.

Himalayas bergstrakter

De flesta vet nog att te odlas på höga höjder, och i Himalayas bergstrakter i Indien ligger ett flertal teplantage. I Darjeeling området finns två nationalparker, varav den ena känd för den röda pandan som är en utrotningshotad art.

Darjeeling är känt för dess natur och rika fauna. Tills engelsmännen 1841 införde teplantagerna i Darjeeling från frön av kinesiska teplantor var området till största del endast orörd natur.

Idag består Darjeeling av omkring ett hundratal teplantager och en area bestående av 19 000 hektar.

Muskatell och honung

Darjeeling First Flush
Foto: Wikipedia   

Darjeeling är ett speciellt och unikt te, med en annorlunda smak. Det klassas i regel som ett svart te, även om det ibland endast är lätt fermenterat. Teet är känt för sin sötma, och en färsk Darjeeling består av en lättsam smak av honung med en påminnelse av muskatell.

First Flush, Second Flush..

Den första skörden på våren kallas för First Flush, och är den som skattas högst av tedrickarna, och där smaken är mild och aromatisk. Den senare skörden är Second Flush, och smaken får då mer sötma och en starkare muskatell smak.

Därefter kommer autumn flush, som skördas framåt oktober till november.

Darjeeling te klassas antingen som China eller Clonal. Detta betecknar om teerna har uppförts från frö, eller från kloner.

Andra teer i Hamalaya

Runt Himalayas bergstrakter odlas även andra teer, likt Assam och Nepal.

Äkta Darjeeling kan kosta relativt mycket pengar, och förutom dess unika smak är säkerligen även detta en bidragande faktor till dess smeknamn teernas champagne.

Mer information om DarjeelingDarjeeling | House of Tea Äkta Darjeeling

Darjeeling | Bra information

Vet du en länk som passar in här? Tipsa oss!

- Tekultur -

En del bilder är hämtade ur:
Engelska Wikipedian

För att kommentera artikeln om Darjeeling och andra diskussioner om te använd vårt forum: Tekultur Forum

Önskar du använda vår artikel eller delar av vår artikel går detta bra under förutsättning att du sätter oss som referens och länkar till artikeln.Tillbaka till Tekultur

© Tekultur 2008