http://www.tekultur.se/
                 

LUNG CHING - TOPPEN AV KINESISKT TE


[2007-06-24]Kinesiskt te

Det är i Kina det hela sägs ha börjat, tillverkningen av te. I början använde man te som en ört för sina medicinska allmän välgörande egenskaper, men teet utvecklades till en oerhört populär dryck. Drycken är en av de mest druckna i hela världen.

Många historier finns om teets födelse, men det vi vet helt säkert idag är att Kina producerar några av världens finaste teer och att det gröna teet Lung Ching är ett av dem.

Om Lung Ching

Lung Ching är ett av de mest berömda gröna teer ifrån Kina, det finns mer än ett skäl till detta.
Port till West Lake
Foto: Wikipedia    
Vi har valt att skriva om just detta te eftersom det även så sakta gjort sitt intrång i Europa, där många annars ännu inte upptäckt att det finns stora skillnader olika teer emellan.

Ett grönt te som i handeln heter "grönt te" är mest sannolikt inte ett te som kommer att ge dig någon större smakupplevelse, precis som med vin eller öl är variationerna och skillnaderna extremt många.

Den europeiska marknaden översvämmas av lågkvalitativt te eftersom även om intresset för te har ökat är det ännu få som känner till något annat än det som allmänmarknaden har att erbjuda.

Kineserna värdesätter i regel sitt eget te, och en kines spenderar ofta hellre pengar för ett riktigt te.Härkomsten av det berömda Lung Ching teet

Det berömda Lung Ching teet har sin härkomst i Hangzhou i Zhejiang på gränsen till Jiangsu provinsen i Kina och med närhet till Fujian provinsen i Söder. Zhejiang består till största del av bergsområden ideala för teodling. Teet odlas i ett område som heter West Lake.

Teet tillhör ett av de allra kändaste kinesiska teer, och listas ofta som nummer ett i tio i topp kända teer.

Många kända världsledare har blivit bjudna på teet vid sin vistelse i Kina. Anorna till detta te går så lång tillbaka som till tiden då första boken om te skrevs av Lu Yu under Tang dynastin. I denna bok står det nämnt om det gröna teet Lung Ching.

Lung Ching Xi Hu odlas i West Lake

West Lake
Foto: Wikipedia    
Lung Ching Xi Hu är ett te med härkomst i det 168 kvadratkilometer stora området som kallas för West Lake.

Teet odlas uppe i sydvästra delen av West Lake området. Detta består av berg där bördig jord och den subtropiska temperaturen håller teodlingarna på en ballanserad atmosfär under moln och dimma. Detta är de ideala förhållandena för teodling och därför blir teet av den bästa kvalitén.

Lung Ching teet har även andra namn så som Long Jing eller Dragonwell. Well syftar på den källa och brunn som finns i dess närområde. Platsens historia gör gällande att en drake sägs ha vistats där och haft kontroll över regnet. Folk har i historien vandrat till platsen för att vid torka be om regn.
Dragonwell
Foto: Jon_hsia    

West Lake är Lung Ching teets ursprung och alla de andra Lung Ching teerna tillverkas på samma sätt, men odlas utanför West Lake området. West Lake heter Xi Hu på kinesiska.

Lung Ching odlas på många andra ställen och den största produktionen sker faktiskt på andra ställen i Kina än i vid just West Lake. Då brukar teet enbart kallas för Lung Ching.Vad gör Lung Ching så speciellt?

Teet är känt för sin utsökta smak där en arom av orkidé och blommor bör framträda, och där en nyans av nöt och kastanj tydliggörs särskillt ju längre tid teet tillåts dra.

Teet avsaknar all beska, men är stark i smaken. Teet innehar viss sötma och en ihållande god söt eftersmak.

Lung Ching - Grönt te näringsinnehåll

De nyttigheter detta te besitter är i form av en hög grad av antioxidanter som sig bör i grönt te. Lung Ching har en hög andel toppar och halten av polyfenolen katechin anses vara extra hög. Detta även beroende på de ideala förhållandena vid odling.

Koffeinhalten i grönt te är generellt mycket låg och det sägs att den är högst i den första bryggningen. Andelen koffein i jämförelse med kaffe rör sig om ca en fjärdedel.

Äta te

Många väljer att äta bladen efter att teet är färdigbryggt, och eftersom det mesta av smaken utsöndrats i drycken smakar de urlakade bladen inte mycket mer än vilken sallad som helst.

Det går dock även att äta teet innan man tillagat teet, och det är då krispigt och smakar lite rostat. Det var trotts allt så som te började sitt användningsområde, genom att ätas som medicin.

Det kan vara bra att känna till att tebladen är koffeinrika av sig själva och att bladen innehåller mer koffein per gram än kaffebönor.

Prisaspekten

Det finns skillnader i kvalité. Bryr man sig om vad man drycker och vill ha ett fullgott te får man betala en del för det.

Slår man ut priset på vad en kopp te egentligen kostar så kostar det mindre än det mesta drickbara per deciliter. Räknar man ut ett pris per deciliter så ger en 2 deciliters kopp högkvalitativt te ett pris på ca 2 kr.

Detta när vi börjar komma upp till de riktigt exklusiva teerna. Vilken annan exklusiv dricka kan man säga detsamma om?

Skörden

Det är tidigt på vårkanten de första gröna teerna skördas, och det är de teer av högst kvalité som skördas först och där priset blir som högst. Priser på flera tusen Yen per kilo är vanliga för de högsta kvalitéerna.

Tvärsemot vad många tror är te, kvalitets te, inte särskilt billigt i Kina. Med Yen som nästan har samma värde som den svenska kronan kan man snabbt räkna ut att högkvalitativ Lung Ching kostar pengar.

Graderingar

Det finns mängder av olika graderingar på Lung Ching och Lung Ching Xi Hu. Eftersom äktheten är svårt nog att avgöra får man ofta lita på sin televerantör när det handlar om hur bra och kvalitativt teet är, men bara av åsynen av teet kan man bedöma mycket.

Ett te bedöms efter utseende, där bladstorlek spelar in, färgen på bladen och formen på bladen. Detta räcker ofta för att se vilken grad teet har. Nästa bedömning görs av det bryggda teet i koppen, där drycken ska vara klar och inte grumlig. Till sist, men absolut inte sist, så handlar det om hur teet smakar.

Det finns dessutom en viktig del till i det hela, och det är färskheten på teet. Eftersom Lung Ching är ett grönt te så måste det förvaras rätt och inte alltför länge. Här brister säkerligen många tebutiker av de få som kan erbjuda riktigt kinesiskt te, eftersom de köper på sig för mycket och inte förvarar teet på rätt sätt.

Hur ska då en äkta Lung Ching se ut?

Lung Ching
Foto: Tekultur    
Tebladen är i sin torkade form platta, raka och svärdformade. De är till färgen ljusgröna, med en nyans till gulaktiga och de ska inte vara brutna.

Teet är bestående av en topp och två blad. Detta är inte så lätt att se när teet är i sin torkade form, men när man väl tillagat teet så ser man lättare teets ursprungliga form.

Drycken ska vara gulaktig med en ton till grön.Tillverkningen av Lung Ching

Lung Ching
Foto: Tekultur    
Lung Ching plockas för hand.

Tillverkningen av teet går till så att teet torrsteks på stora stekpannor som liknar wok. Många gröna teer behandlas på detta sätt i Kina, och detta görs för att stoppa fermenteringen. Detta görs i kontrast till hur man behandlar gröna teer i Japan, där teerna som oftast ångas.

Ångning av te är ett gammalt kinesiskt sätt att behandla bladen på, men man har gått över till torrstekning och upphettning i ugn.

Upphettningen gör att oxideringen av teets blad direkt upphör, och teet kvarhåller därför sin gröna färg.

Det är oxideringen som ofta kallas för fermentering och det är det som avgör om det ska bli grönt te, vitt te, svart te, eller oolong te.

Tillaga Lung Ching

För att tillaga detta te på rätt sätt rekommenderas ett material så som glas eller porslin, så som det förövrigt rekommenderas med de flesta ljusare teerna. Du kan använda en tekanna eller en gaiwan för ändamålet. Se till att värma upp kannan och koppen innan du häller i teet för att inte kyla ner teet för mycket.

Mängden te bör vara ungefär 2,5 gram för två deciliter. Temperaturen bör ligga runt 80 grader Celsius. Du kan öka mängden te, men då måste du minska bryggningstiden. För att få ut den ljusaste smaken och orkidésmaken bör du ha lite mer te, och brygga endast en mycket kort tid, häll upp efter en halv minut.

Låter du teet dra längre stund så blir smaken starkare och mer nöt framträder i smaken.

Du kan brygga teet upp till tre gånger, men öka bryggningstiden för varje gång och även temperaturen för att uppnå samma smak.- Tekultur -Mer information om Lung Ching och kinesiskt te

För att köpa Lung Ching Grönt te
För att köpa Kinesiskt Grönt te

För att läsa mer om Lung Ching:
Long Jing - About Tea
Officiella Lung Ching sidan
Travelguide Dragonwell
Growing Problem Top Green Tea
Travelguide LongJing
Dragonwell Tea

En del information och bilder är hämtade ur:
Engelsk Wikipedia - avsnittet om grönt te, West Lake

Flickr

Lu Yu - Första boken om te
J Agric Food Chem. 2001 Jan;49(1):477-82.Tillbaka till Tekultur

© Tekultur