www.tekultur.se
www.houseoftea.se                  

OOLONG, WU LONG OCH DESS HEMLIGHET





Oolong

Många vet vad grönt te är, men inte lika många är bekanta med Oolong eller Wu Long som det också kallas. Du kanske har snubblat över namnet någonstans på Internet, eller i en tebutik. Vi ska avslöja hemligheterna bakom oolong teet.

Namnet oolong, Wu Long betyder svart drake på kinesiska. Det finns fler historier om detta te med härkomst i Kina.

En historia handlar om en man vid namn Wu Liang som upptäckte oolong teet genom att han distraherades av en hjort, därav glömde teet och då han kom ihåg teet hade detta redan börjat oxidera.

Det är ganska vanligt att det cirkulerar olika historier om upptäckter av olika sorter av teer, men man ska ta dem för vad det är.

En annan historia bakom namnet handlar om att de delvis fermenterade bladen i vattnet ser ut som små svarta drakar.

Oolongs uppståndelse

Man tror att oolong började sin utveckling under mingdynastin (1368-1644) och kommer ursprungligen från Fujian-provinsen i Kina. Detta är en uppskattning och det finns inga exakta årtal för när man började tillverka teer som går under benämningen oolong på. Taiwan tillhörde under denna tid Fujian provinsen och de taiwanesiska oolongerna är idag mycket kända. De går under benämningen Formosa Oolong, eftersom Formosa är det gamla namnet för Taiwan. Förutom Taiwan så produceras mest oolong i Fujian och Guangdong i södra Kina.

Oolong teet har lång historia och traditioner i Kina.

Tillverkning

I jämförelse med grönt te så handlar det om att man låter teet oxidera eller som det kallas fermentera till en högre grad. Hur pass fermenterad oolongen blir beror på, det kan handla om mellan 20% till 80%. 100 % är ett svart te till fullo fermenterat. Tillsammans med gult och vitt te har oolong endast en liten marknadsandel av all te tillverkning som sker, den största delen är svart te och därefter kommer grönt te.

Oolong produceras precis som allt annat te av plantan Camellia Sinensis. Eftersom generellt allt te bör odlas på hög höjd för att växten ska växa så långsamt som möjligt är Taiwan en lämplig plats med sina dimmtäckta odlingar på över 2000 meters höjd.

Tillverkningsprocessen

Bladen plockas. Detta sker på senvåren, tidig sommar, men även på vintern. Det är oftast lämpligare att plocka ett te när väderförhållandena är rätt, det som plockas på våren får oftast en blommigare smak. Man låter bladen torka och därefter skakar man bladen i korgar eller i en rullande ”trumma” där kanterna på bladen går av och en oxidationsprocess sätter igång. Teet hettas upp för att oxidationsprocessen ska upphöra. De färskt rostade bladen rullas och upphettas ytterliggare.

De oolonger som enbart oxiderats milt kallas även för gröna oolonger och de som oxiderats mer kallas för mörka oolonger. Oxideringen ger teet dess egenskaper och smak. Koffeinhalten, smaken och även innehållet av antioxidanter påverkas av oxideringen.

Smak

Teet får en alldeles egen smak och blir som oftast mycket aromatisk, den typiska smaken av oolong är nästan så att man både kan lukta och smaka till sig en sommaräng fylld av blommor. Det du ska göra för att verkligen känna lukten av ditt te är att fylla din kanna med hett vatten, hälla ut det och fylla på med teet och skaka om. Nu så kan du lyfta på locket och njuta av teets arom som är en ljuvlig doft.

Oolong är ett mycket välsmakande te där man dessutom får hälsoeffekterna på köpet. När jag första gången smakade en oolong blev jag kär i den smak teet lyckades frambringa. Därefter har jag lärt mig att det är ganska stora skillnader mellan oolonger av olika slag, men alla har de en unik smak typisk för oolonger.

Hälsoaspekter

Man ska inte förväxla oolong teet med svart te, det är stor skillnad i smak, och även i de näringsämnen som teet innehåller. Teet innehåller en mycket högre grad av antioxidanter och de nyttiga polyfenolerna, just för att det inte är oxiderat fullt ut. Smaken är inte likt ett svart te, utan i många fall är det som ett grönt te som man tagit bort all den typiska gröna smaken ifrån och ersatt den med en söt smak av blomster. Har du inte smakat ett oolong te, då är det verkligen dags att du provar detta te!

Tie Guanyin

Ett av de mest kända oolong teer som finns är Tie Guanyin, där stavningen skiljer sig åt beroende på vem man frågar eftersom kineserna enbart har tecken och översättningen blir lite olika beroende på vilket system man använder sig av för att tolka tecken till bokstäver.

Detta te finns i otroligt många graderingar, och många kopior säljs i Asien där man skriver historierna på en fin förpackning. Teet är billigt och säljs i storhandelsbutiker. Köp inte ett te på det sättet, utan se till att du handlar det av en riktig tehandlare som säljer det i lösvikt. Det brukar inte vara alltför svårt att urskilja en falsk oolong, eftersom den äkta smaken är svår att missta sig på när man väl smakat.

Det finns även Darjeeling oolong, men smaken skiljer sig åt något. Även andra länder har försökt sig på att framställa oolong med lite olika resultat. Det finns ingen som har fått fram en smak som liknar kinesiska eller taiwanesiska oolonger även om de fått fram egna varianter av smaker.

Beredning

För att bereda ditt te så behövs någon form av kanna, det kineserna använder som oftast, är en Yixing kanna. Det sätt som de oftast bereder teet på är den kinesiska teceremonin Gong Fu. En Yxing kanna är en för oss européer sett en miniatyrkanna, och det är precis detta som bäst lämpar sig för att tillaga te. Många förknippar te med en stor kopp och därtill en stor kanna, men på det sättet får du inte ut det maximala av smaken. Du ska använda en liten kanna som du fyller på till mellan 50% - 80% med te och där du låter teet dra en relativt kort tid. Det är viktigt att veta att ett oolong te blir mycket större när man häller på vatten. Det är de utvecklade bladen som du ska ha 50-80% av i kannan.

I regel tillagas oolong teet något längre tid än du bör bereda ett grönt te på.

Sedan har du små koppar som du häller ut teet i. Detta är verkligen det optimala. Ibland använder kineserna även en Gaiwan, alternativt en glaskanna, detta är oftare för ljusare te eftersom dessa inte isolerar värmen lika bra och kan vara svårare att hantera med hetare vatten i.

När det handlar om oolonger så är graderingssystemet något lättare att förstå eftersom det återspeglar kvalitén istället för storlek på bladen som det så ofta är på andra te sorter.

Oolong te tillagas med en temperatur strax under kokpunkten, alltså 85 - 95 grader. Istället för att mäta, ta bort vattnet från värmekällan precis innan de stora bubblorna formas. Detta brukar hamna på ca 90 grader.

Källa: Engelska wikipedia, Boken om te - Kakuzo Okakura, Venustas House of Tea

Tillbaka till huvudsidan







Tekultur