www.tekultur.se
                 

DET SMAKSATTA TEET


Smaksatt te

I många länder är det rena teet nästan det enda som räknas, men i Europa och i synnerhet i Sverige har länge det smaksatta teet varit det mest populära teet. Vi tänkte försöka djupdyka lite i vad det smaksatta teet egentligen innehåller, och de olika smaksättningarna och traditionerna kring detta. Variationerna på smaksatta teer är oändliga.

Earl Grey

Tepåse En av de mest kända smaksättningarna är Earl Grey, den är så vanlig att många inte uppfattar detta som en blandning. Earl Grey är en blandning av svart te och bergamott olja, och är en av de blandningar där smaken av teet inte helt övertas av smaktillsatsen.

Bergamott olja är en eterisk olja som utvunnits ur en citrusfrukt som har sin härkomst i Sydöstra Asien, men främst odlas i Italien. Där fick oljan sitt namn ifrån staden Bergamo.

Själva namnet Earl Grey kommer från Charles Grey som var Storbritanniens premiärminister. Charles Grey var den andra i raden av premiärministrar och fick detta smaksatta te som en gåva.

Breakfast tea

En annan blandning man ofta ser är breakfast tea, som är en blandning som ofta förknippas med det så ofta engelska sättet att dricka te på, med socker och mjölk.

Det är inte en speciell sort som används till denna blandning, utan det kan variera. Man försöker uppnå en viss smak och uppmana till en viss känsla.

Ofta är det så man får upp sitt intresse för teer, genom att först uppskatta det smaksatta teet, tills man till sist lär sig uppskatta den rena och mycket varierande smaken av det rena teet i sig självt. Variationerna på teer är fascinerande, och beredningen av teet kan få en enda sort att skilja sig enormt.

Det är detta som gör att det är viktigt att lära sig att göra i ordning sitt te på rätt sätt. Vissa teer är mer förlåtande än andra.

Smak av te

Många förknippar te med en viss smak redan ifrån början och har svårt att ta till sig nya smaker, men te har otroligt många variationer både i dess rena form och i den stora industrin av smaksatta teer.

De stora teföretagen

De stora tillverkarna av teer håller sig nästan uteslutande till smaksatt te, även om det på senare tid tillkommit en del nya blandningar med gröna teer. Precis som i andra dryckesindustrier försöker man starkt komma på nya smaker som säljer.

Innehåll

Många har säkert undrat vad det smaksatta teet egentligen är smaksatt med. Till en viss mån är detta tillverkarnas hemlighet, och även om de skriver att det är ett jorgubbste så är det långt ifrån säkert att det ens finns en enda jordgubbe någonstans i tepaketet eller ens smak av en.

De stora tillverkarna har ofta te som ibland doftar mycket gott, men när man väl gör i ordning teet smakar det egentligen inte mycket av dess doft. Detta te är ofta endast smaksatt med aromämnen som gör att teet doftar ljuvligt.

Många teer i lösvikt innehåller torkad frukt, som i och för sig ger en del smak åt teet. Eftersom te blir beskt snabbt när man låter det dra så hinner inte speciellt mycket smak avges av den torkade frukten.

Ett mer tacksamt te att blanda smaker med är vitt te, eftersom detta te kan dra lång tid och har endast en mild smak av sig självt.

Essenser i form av eteriska oljor

För att komma runt detta problem använder man essenser. Essenserna är som oftast eterisk olja och det är alltså detta som är aromämnet i teblandningarna. Smaken avges direkt i blandningen och teet får en stark väldoft.

Eteriska oljor Den eteriska oljan är utvunnen ur frukt eller växter. Denna både smaksätter och får teet att lukta gott, och olika essenser smaksätter olika bra.

Andra användningsomräden är vid framställande av parfymer, läskedrycker eller exempelvis vid aromaterapi.

Oljan får man oftast fram genom destillering av olika slag, men även vid pressning eller adsorption.

Citron och socker

I vissa länder använder man citron och socker som den främsta kryddan i te och denna tillförs till den vanligaste sorten av teer i Europa, det svarta teet. Det är ju inte förrän på senare år som det gröna teet vunnit i popularitet.

Chai

Själva ordet har faktiskt sin härkomst i det kinesiska ordet cha, och i många länder betyder ordet chai just te.

I Sverige är det inte te i dess rena form man tänker på när man säger chai, utan en blandning av starkt indiskt svart te, mycket socker, en hel del mjölk och sedan kryddor där olika kryddor kan användas, som t.ex kanel, ingefära, muskotnöt, stjärnanis, peppar, choklad eller vanilj.

Blandningarna är lika många som tillverkarna, men huvudsaken i beredningen är främst att inte koka teet för länge eftersom teet får en bitter smak.

Smak

I slutändan handlar det om smak, det finns inget rätt eller fel, och även om jag personligen älskar smaken av det rena teet, så har även jag en gång i tiden uppskattat det smaksatta teet tills jag upptäckte variationen och den ljuvliga smaken som sitter i det rena teet.

Det jag däremot tycker att man ska kunna kräva är att smaksättningarna är naturliga och inte en samling av goda kemikalier eller teer som verkligen luktar gott, men egentligen inte smakar någonting.

Mjölk i teet

Mjölk i teet är något som ofta förknippas med den engelska kulturen, och mycket riktigt är det ett mycket vanligt sätt att dricka te på i England.

Vissa studier uppvisar att mjölk inte är en speciell lämplig smaksättning, eftersom detta blockerar den nyttiga polyfenolen EGCG. Det är denna polyfenol som är den berömda starka antioxidanten i te.

Engelsk artikel om effekten av mjölk i teet.

Socker i teet

Socker brukar i allmänhet ses som en smakförstorare, och även om den i många fall är en uppskattad krydda är det minst lika många som anser att det är en smakförstörare av te.

Infusion

Infusion, torkade bitar av frukt Infusion kallas för fruktte, eller smaksatt te, men är egentligen inget te. Det är mycket mer smak i en infusion som endast är torkad frukt och eventuellt essenser som smaktillsatser för att förhöja smaken. Även vissa örtteer har fått bära namnet smaksatt te utan att egentligen vara te överhuvudtaget.

Smaksättning i Asien

Det smaksatta teet vi hittar i Europa har ofta tillkommit i just Europa. Detta eftersom asiaterna mest håller sig till te i dess rena form. Det finns dock även smaksatta teer i Asien och Kina, men de smaksätts på ett lite annorlunda sätt:

Jasminte

En vanlig smaksättning i Kina är jasminte som ofta smaksätts genom att man låter oöppnade jasminblommor torka tillsammans med teet och där teet drar åt sig smaken av blommorna.

Beroende på hur många gånger blommorna torkas med teet blir smaken av jasmin olika framträdande och de bästa jasminteerna torkas tillsammans med jasminblommorna i upp till 7 gånger. Blommorna plockas ofta bort ifrån teet.

På liknande sätt använder man andra blommor i Asien för att smaksätta te, som t.ex Osmantus blomman vars namn på kinesiska är Gui Hua.

Blommande te

Blommande te som är ett mycket fascinerande smaksatt te där små bollar tillverkas av te. Teet är ofta smaksatt av jasmin, och när man sätter bollen i varmt vatten så utvecklar sig en blomma ur dess inre och skjuter ut som ett skådespel framför ens ögon.

Teet är smaksatt av blommor, och är ofta mycket välsmakande.

Kvalité i smaksatt te

Många gånger använder man te som inte är av lika hög kvalité i Europa för smaksatt te, detta eftersom smaktillsatsen ändå gömmer smaken av teet. I Asien däremot finns det graderingar på dessa teer, precis som med alla andra.

När man ska få till en smaksättning så söker man ofta efter ett te som inte smakar lika mycket för att tesmaken inte ska ta överhanden.

Självklart smaksätter man inte te av högsta kvalité. I Europa används mest svart te som ingrediens i smaktillsatsen. I Asien är det grönt te som är det vanligaste teet att användas.

Låt teet dig väl smaka!Tillbaka till huvudsidanTekultur