www.tekultur.se
www.houseoftea.se                  

DEN PERFEKTA TEKANNAN, YIXING




Små kärl

Många har sett de små kärlen som används i Asien som teet serveras i. Många gånger anser européerna att te är något som görs i en stor kanna. Att teet är något man har i en stor kopp, en större kopp än kaffet.

Detta anser inte Asiaterna, och jag måste säga att efter att ha smakat ett te berett på kinesiskt vis så tror jag att man gärna förändrar sin bild om beredningen av te. Kineserna har under tusentals år förfinat konsten att brygga teet.

Anledningen till att små kärl används: En stor kanna tappar värmen snabbare, dessutom behöver man mer te för att få ut den smak man vill ha. En kanna ska fyllas upp med teblad till ungefär mellan 50% - 80%. Den ska fyllas med vatten ända upp. Allt vatten måste hällas ut från kannan in i kopparna annars blir teet beskt om det kvarstår i vattnet. Har du en liten kanna så ska du ha små koppar anpassade till kannans storlek. Ingen ur sällskapet ska vara utan i en omgång av servering. Varje gång du låter teet dra skiljer sig smaken åt, och du måste anpassa tiden du låter teet dra i kannan till hur många gånger du använt bladen.

Det är bättre att låta teet dra flera gånger än att låta teet dra en gång länge. Allt handlar om själva smaken. Asiaterna har givetvis utvecklat sina metoder under tusentals år, och de ceremonier som finns handlar just om att på det mest optimala sätt bereda teet, detta förutom de rent kulturella aspekterna som är mycket viktiga, givetvis.

Yixing kannans historia

Yixing kannan är något helt okänt för många i Europa, men för kineserna är det ofta det enda man ska bereda teet i. Yixing kannorna var relativt okända tills produktionen och användandet började öka runt 1600 talet. Europa började importera kannorna och imitera formen.

Yixing kannor tillverkas i Jiangsu provinsen i Kina, som ligger väst om Shanghai. Kannornas uppkomst i denna stad går ända tillbaka till Song dynastin som är mycket känd som period då teceremonin uppkom i sin ursprunsform. Det var under denna tid som både Korea och Japan tagit med sig teceremonin till den egna kulturen.

Det tar år av träning att lära sig att skapa Yixing kannor. Många av kannorna massproduceras och kopieras. Man ska ha i åtanke att detta är en del av upplärningen, där de som lär sig att skapa kannorna kopierar sina mästare. Det finns många kannor som skapas unikt och per hand, när skaparen nått till den grad att man själv skapar mästerverk. Även i dessa fall finns det de som endast försöker att göra exakt samma kannor som sina föregångare, men förfina hantverket.

Kvalitén på kannorna skiljer sig åt, och med detta även priset. Kvalitén är beroende på vem som tillverkat kannan, och av vilken lera. Det sägs att kannorna blivit både dyrare och sämre med åren, men detta är inte nödvändigtvis sant. Det finns perioder då kannorna i regel var av sämre kvalité och det finns mycket bra kvalité att finna även i moderna kannor. Även en billigare kanna brukar klara sitt syfte eftersom Yixing görs av en lera väl anpassad för sitt syfte och kannan är optimerad för användning och inte endast sitt yttre utseende. Alla Yixing kannor har i alla tider stämplats med bokstäver, namnbrickor som bevis på upphovsman och bevis på dess kvalité. Endast under en period saknades detta och stämplades då istället med Yixing. Yixing kannor är ett konsthantverk.

Den typiska kannan




Den typiska kannan är ofta brun, eventuellt röd och oglaserad. Glaseringen anses av många direkt olämplig då leran tappar sina egenskaper. Kannan tillverkas av den speciella leran som heter ”Zisha”. Denna lera finns enbart omkring Yixing området och ofta kallas denna lera även för ”lila lera”. Leran blir mycket porös när den upphettas och är mycket lämplig för tillverkning av en tekanna. Kannan är ofta mellan 0,2 – 0,3 cm tjock.

De mineraler som Yixing leran innehåller bildar vackra bruna till röda nyanser när det upphettas. Färgerna har med mineralerna att göra, järnet ger kannan dess röda färg t.ex. Andra färger skapar man genom att tillsätta ämnen, den svarta färgen får man av att tillsätta kobolt oxid och en blå färg genom att tillsätta magnesium oxid. I Yixing leran finns inga gifter.

De flesta kannorna har ett inbyggt filter, eller har så liten pip att du inte behöver filtrera teet. Det finns ett litet hål för ångan att komma ut, lägger du fingret ovanför hålet slutar teet att rinna ut genom pipen.

Använda kannan

Första gången man använder en Yixing kanna bör denna invigas med att brygga det te den är menad att användas för, men detta te är enbart för invigning och för att smaken ska sätta sig i kannan. Man låter teet bryggas i kannan avsevärt mycket längre tid och detta te drycker man inte.

Efter användandet av kannan ska du ta ut bladen och skölja den med vatten och låta den lufttorka med locket av.

Kannan blir bättre med åldern

Kannan absorberar smak, lukt och färg av teet som bryggs i den. Kannan blir bättre och bättre för varje gång den används och den ska aldrig skrubbas ur, eller tvättas med något annat än vatten. Smaken och oljorna av teet sätter sig i kannan och de mest hängivna tedrickarna har en kanna för varje sort av ett te. Detta eftersom kannan är så pass bra på att absorbera smaken, att man inte vill att smakerna ska blanda sig. Har man använt Yixing kannan tillräckligt länge påstås det räcka att enbart tillsätta varmt vatten för att smaken av teet ska framträda av brygden.

Tesort

Det te som främst används för att beredas i Yixing kannan är oolong (Wu Long) eller svart te (rött te enligt kineserna.) Även grönt te går utmärkt att brygga i kannan dock. Kannan har en mycket bra förmåga att behålla värmen, och detta är viktigt speciellt vid beredning av de mörkare sorter av te, eftersom temperaturen här ska vara större än vid beredning av ljust te. När det handlar om ljust te använder man oftare en Gaiwan eller en glaskanna eller ett glas.

Pris

Priserna på en yixing kanna varierar, men att köpa en antik Yixing kostar tiotusentals kronor, medan en nyare modell kostar avsevärt mindre. Även modernare Yixing kan dock kosta avsevärda summor, och det högsta priset som har betalats för en modernare Yixing motsvarar ungefär en halv miljon svenska kronor.



Tillbaka till huvudsidan







Tekultur