www.tekultur.se
                 

VITT TE
Vitt te i Europa

Det vita teet är inte lika känt i Europa, men har långsamt gjort sitt intrång på marknaden. I Kina däremot har det vita teet varit känt i årtusenden med långa traditioner ända uppe hos hovet och kejsarna av dåtidens Kina. Det var där traditionerna med vitt te sägs ha börjat, och så småningom tagit sig ner i klasserna till vanligt folk som lärt sig att uppskatta det vita teet.

Det vita teet i Europa har mest gjort sig känt som hälsote i olika hälsokostbutiker i olika förpackningar. Detta är alltid i regel vitt te av mycket låg kvalité som inte smakar som det te som dricks i Kina.

Vita teets uppkoms och härkomst

Teet tros ha sin uppkomst i Tang dynastin i Kina, och på den tiden maldes teet ner till pulverform för att användas i dåtidens teceremoni som senare spred sig som sed till Japan och även Korea. Den härskare som mest förknippas med vitt te var härskaren Huizong som uppskattade detta te enormt och ansåg detta te vara det finaste av alla teer.

Vitt te kommer ifrån bergstrakterna i Fujian som så många andra teer. Inte förrän vid 1800 talets slut började man använda toppar av Stora vita, Lilla vita och Narcissus buskarna för tillverkningen av det som idag är Yin Zhen.

Produktionen av teet

Vitt te tillverkas främst i Kina, men även Indien har en produktion och du finner både Darjeeling och Ceylon vita teer. Dessa är dyrare än motsvarande svart te och en vit Darjeeling är mycket dyr.

Tillverkningen av teet

Vitt te arbetas fram genom endast de nyutsprungna yttersta fjuniga topparna. Detta utifall det är vitt te av högsta kvalité. Vitt te av lägre kvalité tillverkas på liknande sätt, men man använder inte samma del av plantan och därför blir teet inte lika milt eller lika ljust i brygden. Fermentering är inte en del av processen

Vitt te är samma planta som grönt te och svart te, plantan vid namn Camellia Sinensis.

En del anser att vitt te egentligen är grönt te, och visst är det samma planta det handlar om, men både smaken och tillverkningssättet skiljer sig åt avsevärt. I regel har man mognare blad vid tillverkningen av grönt te. Det vita teet anses även ofta som den nyttigaste sorten av teerna även om många av dem som gillar det populära gröna teet inte känner till att det finns ett vitt te.

Teet innehåller minst koffein av alla dess varianter och halten av catechin polyfenolen som är den starkaste antioxidanten är störst i just vitt te. Detta handlar just om att det vita teet är den minst behandlade sorten.

Skörd

Vitt te skördas enbart under en kort tid på våren under särskilda väderförhållanden. Teet plockas tidig morgon innan solen tittat fram och torkas sedan i solen.

Exklusivt

Vitt te anses ofta som något av de mest exklusiva teerna och är dyrare att både framställa och därav att köpa. Vitt te av högsta kvalité är det te där du finner mest vita ludna toppar. Toppar är alltså de unga bladen som ännu inte formats till blad, och det är då dessa är betäckta med små hår. Dessa ludna toppar kallas för silvernålar, Silver Needle. Ett exempel på detta är Bai Hao Yin Zhen. Detta te ska bestå av enbart dessa ludna toppar.

Mindre exklusivt vitt te

Du kan hitta billigare vita teer som i och för sig smakar bra. Genomgående för vita teer är dess milda smak. Bai Hao betyder just vit topp. Produktionen av det kända teet Pai Mu Tan kom något senare än Yin Zhen. Yin Zhen är ljusare i färg och mjukare i smak än sin billigare variant Pai Mu Tan.

Pai Mu Tan är ett billigare, men ett populärt och välsmakande te och består av en blandning av toppar och blad tunna och krispiga till formen.

De vanligaste och kändaste sorterna på marknaden är följande:

Bai Hao Yin Zhen

Detta te ska bestå av enbart de yttersta fjuniga topparna och det är mycket milt i smaken.

Pai Mu Tan

Detta är en blandning av toppskott och blad som tillverkas som ett vitt te. Hur stor andel toppskott bestämmer hur bra kvalité detta te har. I Europa finns i regel inte detta te med en hög andel av toppskott, utan det är alltid övervägande antal blad.

Shou Mei

Det är ett vitt te av något sämre kvalité och ofta mycket starkare i smak.

Darjeeling White

Detta te kan komma upp i mycket höga priser utan att teet behöver vara vitt. Darjeeling som är kända för sitt kvalitets te har även ett vitt te i sortimentet numera.

Beredning av te

När du gör i ordning en kopp te med Bai Hao Yin Zhen så står topparna rakt upp i glaset som pålar i vattnet och smaken blir en mycket mild upplevelse, men trotts detta mycket söt och en aning av nötsmak.

Det gäller att hitta den rätta tiden att brygga detta te på, för att man ska hitta den styrka man gillar. Det är svårt att tro att det går att brygga detta te och få det starkt, men det går.

Ju lägre temperatur du har desto längre tid bör du låta teet dra.

Harmoni

Det gäller som alltid att hitta ballansen. Det är det som är konsten med att bereda te, det är en del av teceremonin vare sig den är strikt eller enbart är en ceremoni man själv skapat för att fylla vardagen med det lugn man behöver i livet.

Det är inte svårt att förstå teet har en historia hos de buddhistiska munkarna, det är en dryck fylld av koncentration, frid och ro.

Smaken

Smaken är mycket mildare än ett svart eller grönt te, och man kan med fördel använda mer te och låta det dra något längre tid vid beredning. För de som är vana vid ett te som smakar som ett svart te, eller grönt te av de lägre graderna kan det vita teet kännas som om det knappt smakar något alls.

Det gäller att inte förvänta sig en stark smak. Förvänta dig ett te som smakar av nyutsprungna knoppar, förvänta dig en mild friskhet. Det är verkligen ett unikt te, och defitivt en smakupplevelse.

Tillagningen av teet bör ske med en temperatur runt 70 – 80 grader Celsius.Källa: http://www.houseoftea.seTillbaka till huvudsidanTekultur